NAJWAN | Diari Lelaki: 'Elmu' dan Emosi

Friday, October 25, 2013

'Elmu' dan Emosi



Assalamualaikum dan selamat pagi sahabat yang dirahmati Allah sekalian. Harap sentiasa berada dalam keadaan yang sihat sejahtera lagi disayangi insan disekeliling. Pagi ini 'shortcut' je, bila belek-belek page Anis Chocolate Moist Cake (ACMC), terbuka hati nak kongsi tip-tip yang cukup menarik.

Silakan menjamah menu 'elmu' ini ya.. :)


MINI SEMINAR MAGNET KEKAYAAN DAN KEJAYAAN @ KK OLEH DR AZIZAN OSMAN-
20 OKT 2013

1.Kenapa hidup kita tak tenang?..Sebab asyik baca Facebook jer, tak baca Al-Quran.. (Siapa tak sentap?)

2.Berapa orang baca Quran dan try faham 1 surah setiap hari?
3.Kaya bukan sahaja kaya duit.
4.Kekayaan pertama ialah kaya jiwa, kaya minda.
5.Contoh kaya jiwa ialah pemaaf, suka memberi, suka berkongsi.
6.Orang yang miskin minda, bila ada orang bukak kedai yang sama macam kita kat sebelah kita dah takut..
7.Orang kaya minda tak takut..dia tahu bahawa rezeki Allah itu Maha Luasnya...
8.Orang sakit jiwa sekarang banyak..tengok di FB, ramai yang komen negatif.Semua tu ada penyakit jiwa.
9.Update negatif di FB buksn boleh selesai pun masalah dia.
10.IMKK 12-15 Dec 2013 ni Dr Azizan nak ajar cara tarik KEKAYAAN, KEJAYAAN,KEBAHAGIAAN, KEBERKATAN, KESIHATAN.
11.Hati manusia ibarat magnet, boleh menarik kebahagiaan.
12.Bila kita buat-buat badan kita macam bahagia, kita akan bahagia.Itu namanya Physiology Change.
13.Push diri kita untuk senyum, banyak senyuman akan datang.
14.Teringat Jerry citer, ada sorang student Uitm batch Doc bagitau, dulu Dr.Azizan ni orang kuat surau..dia akan paksa student-student lain pegi solat di surau. Doc kata caranya ialah dia sediakan bihun goreng..mula-mula biar diorang datang sebab bihun, lama-lama nanti ikhlas la diorang bersolat . Itulah dia physiology change!..
15.Bila kita fokus kegembiraan, jiwa akan tenang.
16.Bila jiwa tenang, keberkatan dalam rezeki.
17.Kita cakap benda yang kita buat.
18.Ada 2 cara nak jadi millionaire, perlu ada Mentor dan perlu ada Matlamat.
19.Mark Zuckerberg dulu asalnya tak ada duit.
20.Orang yang bersyukur akan dapat nikmat.
21.Jangan nak ubah ekonomi dunia, ubah ekonomi diri sendiri dulu.
22.Ada angan-angan tapi tak tulis.Itu bukan matlamat. Matlamat kena tulis.
23.Nak kaya kalau dengan niat nak bersedekah, berzakat insyaallah semuanya akan datang keberkatan.
24.Ada 4 magnet buat hidup berubah iaitu Magnet fikiran, emosi, kata-kata, tindakan.
25.Macamana nak kaya kalau perbuatan kita tak menunjukkan kita kaya?
26.Cara kita duduk, berdiri, berjalan menunjukkan kita beepotensi unyuk berjaya atau tak.
27.Orang yang gagal suka cakap yang negatif.
28.Orang negatif srlalu fikir yang buruk jer pasal orang lain.
28.Berapa serius u nak, ia berkaitan dengan emosi.
29.Tunjukkan secara serius kepada Allah yang aku betul-betul NAK!..
30.Ramai yang doa sebagai syarat saja..tak disertai dengan kesungguhan kata-kata.
31.Apa(emosi) yang kita tunjukkan, itulah yang Allah akan beri.
32.Orang yang berjaya sebab dia allign.
33.Nak berjaya sangat senang....kalau u faham!
34.MC Donald ada 22ribu outlet di seluruh dunia sebab ada sistem.
35.Pendapatan manusia ikut ilmu dia.
36.Kalau pendapatan dia rendah bermakna ilmu dia mesti kurang.
37.Ramai yang otak dia kosong.
38. Kalau ekonomi u bagus, u tak akan risau pun kalau harga minyak naik.
39.Life saya berubah bila saya ubah cara saya berfikir. Kata Dr.Azizan Osman.
40.Orang yang suka cari salah orang tak akan berubah.
41. Orang yang suka cari salah diri sendiri akan berubah hidupnya.
42.Tulis matlamat, cari kawan positif.
43.Bila kasih sayang suami isteri semakin baik, hubungan dengan ibu bapa semakin baik..Pintu rezeki akan terbuka!
44.Sharifah Aini sponsor 2500 anak yatim setiap bulan.
45.Niat bisnes kena bagus dan betul baru bisnes akan berjaya.
46.Kekayaan yang kita punya bukan semua hak kita.
47.Tak ada sesiapa pun boleh paksa seseorang untuk berubah kalau tak ada tindakan.
48.Ramai orang hidup seperti ayam kerana dia berkawan dengan ayam padahal dia adalah helang.
49.Seminar apapun tak berguna kalau tak bertindak.
50.Kalau tak paham jugak ilmu ni semua, balik TAHLIL kan diri sendiri. alik baca Yaasin dan Al-Fatihah untuk diri sendiri!


Cukup untuk menyedarkan diri NS betapa pentingnya nilai diri seorang manusia. Emosi tu yang penting, sama juga ilmu didada. Didoakan kita sentiasa berada dalam rahmatNya dan terus konsisten untuk berusaha menuju kejayaan. (^^,)v

Lebih menarik di Motivasi Hati :)

5 comments:

Kisah Si Dairy said...

muhasabah diri....salam jumaat najwan..

Kaizan Nazlan said...

terbaik bro

Najwan Shaharum said...

alhamdulillahh..hrp bmnfaat..:)

Kaizan Nazlan said...

salam Saudara..salam perkenalan, Nama saya Mohd Kaizan, saya juga dari IJI 2013
perkongsian yang menarik di blog saudara..ini blog saya http://penapadi.blogspot.com/ jemput singgah

adi junaidi said...

Terima kasih perkongsian ilmu, sangat2 bermanfaat, banyak kesedaran...

Bace artikal baru...Lagenda Formula 1 sepanjang zaman...