NAJWAN | Diari Lelaki: Atmosphere around me in IIUM

Saturday, May 12, 2012

Atmosphere around me in IIUM


Assalamualaikum..sedikit lama tak meng'post' apa-apa kat blog yang tak seberapa ini. Sibuk dengan subjek yang memang 100% tak pernah belajar sebelum ini. In brief, macam budak tadika nak belajar ABC and 123, alip ba ta..>_<'

Orang kata, nak berjaya, tak nak seribu dalih. Memang susah nak komited dalam study ni (especially me, who already in lazy mood). Nak jumpa partner yang boleh ajak ke jalan yang lebih kepada ke'study'an pun tak ada setakat ini. Dalam merenung nasib macam mana nak jawab final exam nanti, banyak yang terlintas......


 1. tak nak repeat paper..>_<
2. harap dapat la result yang cemerlang (walaupun usaha tak seberapa).
3. tak nak bermusuh dengan sesiapa, sebab kalau hubungan dengan manusia tak baik, apakan lagi 'hablumminaAllah'.
4. study tak mula lagi..1st exam 24/5..nak baca buku yang tebalnya 200ms +/- dalam masa kurang seminggu..(yakin boleh)
5. harap fikiran tak melayang kat perkara lain yang tak berkenaan dengan tanggungjawab sebagai student.

Dalam menjalani hidup sebagai seorang mahasiswa (baru 1st year 2nd sem),kecik lagi, macam-macam ragam manusia ada kat sini. Ada yang senang dibawa berkawan, ada yang zuhud tak kira masa, ada yang caring terlebih (sampai buat kita rasa annoyed), ada yang malu-malu kucing, ada yang bajet-bajet, and bla bla bla...

Walau apa-apa pun, setakat ini, banyak yang komen-komen tentang diri ku yang alhamdulillah aku syukuri kurniaan-Nya kepadaku...antara komen-komen yang ku peroleh serta jawapan daripada ku......,

1. kau ni bila berjalan, bukan nak senyum pun. sombong! - bukan sombong cik B, cuma memang saya ni jalan tak pandang kiri kanan (except lintas jalan), and kalau saya jumpa orang yang saya kenal, saya tegur je.

2. bajet/cover jalan banyak kau ni - so?...kalau xcover or bajet, nak suruh saya jalan macam Mr.Bean or Pingu? bukan la..natural dah memang macam tu.

3. kau memang kerek ek, ego bagai - setakat ni saya tegur je sesiapa yang saya kenal. kalau ego tu, tak dapat dinafikan memang ada tapi harap nanti dapat melatihnya supaya jadi lebih jinak. maaf..

Sedikit sebanyak tentang apa yang berlaku disekeliling diri ini di UIAM...harap semua apa yang berlaku, dapat menambahkan lagi kematangan ku dalam berfikir bagi menatijahkan perlakuan yang positif serta dapat menuturkan komunikasi yang mampu mendatangkan kesan kepada para pendengar yang zahirnya merupakan orang luar yang terlalu asing bagi insan yang bernama Najwan. Syukran 'ala kulli hal...Assalamualaikum..^^,

11 comments:

Nurmaisarah Azmi said...

good luck tau nanti.. setiap yg berlaku pasti ada hikmahnye.. study jangan stress

♥ siKechekMessy ♥ said...

biasalah tuh aw,
pedulikan apa orang nak kata,
yang penting usaha kita sebenarnya,
kalau tak stress dalam blajar bukan student namanya :)
saya pun seorang student,
insyaallah akan diperoleh manfaat

N-One J said...

thanks...(^^,)
insyaAllah there will be always good things in each task i get..:)

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

hehehe....amboi..sma la cm ak...stdy cam suam2 kuku je

N-One J said...

haha...mu xpela...aku ni ha...sedih..:'(

Alynn Nyzaa said...

sy dtg follow blog awak :)
#46

http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/07/giveaway-from-dayah-snow-heuka-u-can.html

NurHanaFathia said...

nice entry..i like this blog, keep it up! :)
jom mlawat blog sy jgk..anyway thanks!
^_^

N-One J said...

u pnya blog ape?

Ain Runnia said...

salam ziarah sini..ouh..student uia rupanya..done follow sini, kalu sudi hit me back ! kalu sudi lah~ :)

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/1st-giveaway-by-fatin-fatini.html mari join sini..banyak hadiah menarikk

♥ Datin Anabieyla Idrissi ♥ said...

assalamualaikum, ya akhi..(: penilaian manusia tidak penting dan bermakna.. hanya Allah sahaja yg layak menilai diri kita.. salam ukhuwahfillah, sahabat!